Experimentarium

Experimentarium - Trappe i kobber

Imponerende trapper bygget i kobber på innsiden av Experimentarium, Danmarks Science Center.

Experimentarium har gjenåpnet med en imponerende kobbertrapp.

 

I januar 2017 gjenåpnet Experimentarium sine utvidede og nyrenoverte lokaler. Det sentrale element for de nye omgivelsene er en spektakulær trapp bestående av to separate trapper, som snor seg i hverandre – med en samlet lengde på 185 meter. Trappen er kledd med kobber, levert av KME og Metalcenter Group A/S.

 

En konstruksjon med mange funksjoner

Etter oppussingen som startet i 2014, og en ødeleggende brann i 2015, kan Experimentarium stolt ønske besøkende velkommen inn i de nye og større bygningene i Hellerup. Experimentarium fokuserer på interaktivt læringsmiljø, som tilbyr både barn og voksne et innsyn inn i den fantastiske, vitenskapelige verden.

 

Som en sentral del av arkitekturen i den nyrenoverte bygningen, står en enorm ståltrapp kledd i kobber. Den snor seg fra bakkeplan opp til alle de fire nivåene av bygningen. Den helixformede trappen minner om spiraler av DNA. Den er derfor ikke bare viktig for bygningens infrastruktur, men den understreker også starten på det vitenskapelige univers som besøkende kan oppleve i Experimentarium.

 

Close up picture af trappen udført i TECU copper

TECU Classic kobber

Den imponerende trappen ble designet av CEBRA Achitecture og konstruert av CSK Stålindustri A/S. AE Stålmontage A/S hadde ansvaret for å sette på kobberet. Trappen er kledd med ca. 10 tonn TECU Classic kobber (0,7mm tykkelse). Den uttrykksfulle overflaten på kobberet sammen med designet av den nye trappen gir et fascinerende og spektakulært uttrykk. Dette er det de besøkende først møter når de ankommer bygningen.

 

Kledning av rund arkitektur

Lars Bøje fra AE Stålmontage A/S var ansvarlig prosjektleder for arbeidet med å kle inn trappene:

Trappene er helixformede og består faktisk av to separate trapper som snor seg rundt hverandre. Når noe er rundt, kreves det noe spesielt av løsningen, sier Lars Bøje og fortsetter:

Formingen av materialet skulle skje på stedet. Derfor leverte CSK Stålindustri oss et utsnitt av trappen, slik at vi kunne teste ulike løsninger. På denne måten kom vi frem til den best mulige løsningen.

Den endelige løsningen resulterte i et godt startpunkt, som først og fremst er estestisk, men  som også innfrir kravene til gjeldende sikkerhetsforskrifter.

Kobberet er hovedsakelig limt fast til stålkonstruksjonen, men av branntekniske forskrifter skulle kobberet også festes mekanisk på en ikke synlig måte. Derfor måtte vi lage et spor til kobberplatene, der et mekanisk festepunkt kunne plasseres. Neste plate er laget for å overlappe sporet og på den måten skjuler den festepunktet, sier Lars Bøje  og fortsetter:

Leddene mellom kobberplatene under trappen måtte følge kurven på trappen, derfor måtte vi klippe kobberet kileformet. For å få en estetisk fin avslutning ved forbindelsene mellom bunn, sider og topp, måtte vi lage en rilleform som kunne følge de ulike kurvene på trappen.

 

Flere spennende prosjekter med kobber

Dersom du vil se flere eksempler på bruk av kobber i større konstruksjoner, viser vi til dette prosjektet. Her har vi levert TECU Classic kobber til den spektakulære kobbertrappen, som er det sentrale punkt hos det tekniske fakultet av Syddansk University i Odense.

 

Dette prosjektet var utarbeidet i samarbeid med den danske firmaet AE Stålmontage.

 

 

  • Experimentarium close up
  • Experimentarium - samlet længde 185 meter
  • Experimentarium - beklædt med TECU classic kobber 0,7 mm

Andre prosjekter som kan interessere deg:

Syddansk Universitet