Alfred Priess

Alfred Priess

Touché, en selvforsynt lysmast laget av aluminium.

innovativ solcellemast

      

Touché fra Alfred Priess:

Fremtidens lysmaster er selvforsynte - og laget av aluminium.

 

i forbindelse med klimakonferansen i København lanserte den Alfred Priess danske bedriften et forslag til fremtidens lysmast. Masten, som er laget av aluminium, er selvforsynt takket være en kombinasjon av solceller, batteriteknologi og diodelys.

 

Den innovative lysmasten Touché lyste opp under klimakonferansen mot slutten av året 2009 fordi den benyttet flere grønne teknologier i en og samme løsning. Solcellene, som er plassert i presset aluminium langs masten, gir nok energi til at masten kan være selvforsynt. Og med den integrerte batteriteknologien er det til og med mulig å lagre energien.

 

'Endelig er det mulig å kombinere design og god samvittighet...' sier Alfred Priess om den karbonfrie lysmasten, designet av Bjarne Schläger – med Alumeco som sparringspartner når det gjelder aluminium.

 

Tanker, tegninger og beregninger

Alfred Priess har forsynt danske gater og smug, plasser og torg med lysmaster i mange år - ofte i tradisjonelle materialer som stål og tre. Aluminium er dermed et ganske nytt materiale å jobbe med for Alfred Priess:

 

- Alfred Priess har selv hatt ansvaret for den tekniske delen og henvendte seg til Alumeco fordi masten skulle lages i presset aluminium. Vi hadde et møte hvor kunden fortalte oss om prosjektet og delte sine tanker.

 

- Vi tok tegningene med hjem fra møtet og tenkte, tegnet og gjorde beregninger. Etter hvert hadde vi optimalisert alle aluminiumsdelene. Optimaliseringen resulterte i lavere pris og et virkelig bra produkt, sier Anders Kildevæld, salgskoordinator i Alumeco, om arbeidet med Touché.

 

Fremtidssikker og bærekraftig

Når det gjelde design og bruk at resirkulerte materialer er Touché både fremtidssikker og bærekraftig. Selve masten er laget i aluminium. De fleksible solcellene er plassert på masten og integrerte direkte i mastens konstruksjon. På cellen er det plassert et akrylrør som beskyttelse av solcellene. Lysdelen er basert på diodeteknologi som sørger for riktig lys:

 

- Touché er helt uten ledninger. Så masten kan settes hvor som helst hvor det er sol, og det er det. Dermed kan virkelig Touché brukes overalt og har et stort potensial - også når det gjelder eksport. Akkurat nå designer vi versjon 2 av masten med nye optimaliseringer, sier Anders Kildevæld.

Fakta om Touché
 • Presset aluminium
 • 100 % nullkarbon
 • 18 % solcelledekning i hele mastens lengde
 • 100 % gjenvinnbare materialer
 • Kabelfri 'Plug & Play'
 • Integrert lysstyring som slår på lyset når det blir mørkt.

 

Se vårt fotogalleri:

 • Solcellemast - laget av aluminium
 • Smug ved klimakonferansen i København
 • Alfred Priess
 • Alfred Priess
 • Klimakonferanse