Hans E. Madsen

Bruk av aluminiumsprofiler i designingen i belysningssystemer

Rettslokalene på Sjælland

Design og belysning

 

Belysning med respekt for rommet og loven.

 

Kunstneren Hans E. Madsen fra København er kjent for sine kunstinstallasjoner med lys, og han ble bedt om å designe unike lamper for rettslokalene på Sjælland. Han valgte å gjøre aluminium til en del av løsningen.

Hans E. Madsen designet belysningskonseptet for butikkvinduene til Nørgaard på Strøget i København. Han installerte lys på Roskildefestivalen. Han utvikler lamper for byggingen av den danske t-banen hvor lampene både må gi lys og samtidig være dekorative. Og ha designet lampene til rettslokalene på Sjælland.

 

- Alt er designet for et spesielt område eller rom, så jeg går alltid på befaring til stedet for å danne meg et inntrykk at hva mine lamper og mine installasjoner skal bidra til, sier Hans E. Madsen om sin arbeidsmetode samt respekt for rom, omgivelser og funksjon:

 

- Jeg benyttet denne metoden for lampene i rettslokalene og laget to store og en liten rund lampetype. Den runde formen gjenspeiler arkitektens forestilling av rettslokalet som et gammelt rundt tingsted hvor folk pleide å møtes. Jeg mener dessuten at en kunstner skal holde seg innenfor dette veldig stringente rommet hvor belysningen reflekterer rommets funksjon.

 

Finér over aluminium

Når et design begynner å ta form, er det tid for å velge materialer:

 

- Jeg tar innover meg hva arkitekten kan like og ville ha valgt for arkitekturen. I dette tilfellet valgte jeg å bruke finér på toppen av aluminiumslampene. Da jeg fikk oppdraget spurte jeg rundt på noen verksteder etter aluminium, sier Hans E. Madsen, som har sitt studio i Fabrikken for Kunst på Amager:

 

- Etter en kort søking på Internett fant jeg Alumeco som leverandør av aluminium, og bedriften sa seg villig til å hjelpe meg med dette veldig individuelle prosjektet.

 

 

Inspirasjon for andre prosjekter

- Jeg opplevde umiddelbart god sparring, og Alumeco var raske med å gi meg råd om hvordan jeg kunne håndtere prosjektet. Modellen jeg fikk fra Alumeco var veldig nøyaktig, og det har jeg stor respekt for.

 

- Jeg starter ofte med tegninger gjort for hånd. Jeg gikk en grafisk designer til å se på dem før jeg Alumeco tok over. På denne måten var tegningene enkle å lese og vi skar klar av eventuelle misforståelser, sier Hans E. Madsen. Samarbeidet med Alumeco ga ham inspirasjon til andre prosjekter hvor han ønsket å jobbe mer aluminium:

 

- Jeg ønsket å bruke aluminium i kombinasjon med tre, betong osv. Her har aluminium andre kvaliteter enn rustfritt stål, som har lett for å virke 'kaldt'.

 

'Fikk det hele til å gå i hop...'

Peter Zierau, Key Account Manager i lumeco, forteller om arbeidet med lampene for rettslokalene på Sjælland - og om samarbeidet med Hans E. Madsen:

 

- Aluminiumet er ikke veldig synlig i lampene hvor det brukes som en aluminiumsramme i tre deler som holder transformator, belysning osv. Vi diskuterte alle detaljene med Hans E. Madsen i noen få møter hvor vi diskuterte ideer og endringer i konstruksjonen.  

 

- Vi benyttet standardmaterialer fra vårt lager, som vi deretter skjærte, valset og sveiset. Prosjektet krevde dessuten at vi tenkte gjennom forskjellige alternativer og fikk det hele i hop, noe vi fikk til i samarbeid med vårt nettverk av underleverandører. Vi brukte deres kunnskap, selv om vår kunde bare hadde en leverandør å forholde seg til - Alumeco.

 

Se vårt bildelgalleri:

  • Belysningsløsning
  • Belysningsløsninger
  • Belysningsløsninger
  • Belysningsløsninger