Messing

Fakta om messing

Bli kjent med det gylne metallet her.

 

  • Historisk har messing blitt brukt av mennesker siden før år 1500, og bruksmulighetene har vært mange, inkludert: Messingkanoner i middelalderen, dørhåndtak og mynter.

 

  • Messing består i utgangspunktet av kobber legert med 5-40 % sink. I tillegg kan mindre bestanddeler av andre metaller tilsettes for å gi den enkelte legering bestemte egenskaper. Messing er delt inn i tre grupper:

1) Klassisk messing (kobber og sink)

2) Messing tilsatt bly

3) Messing tilsatt andre metaller

 

  • Sink gjør materialet sterkt og hardt, og en tommelfingerregel er at jo mer sink som tilsettes, jo sterkere og mer korrosjonsbestandig blir messingen. På grunn av sinkinnholdet blir messing generelt betegnet som et materiale med høy korrosjonsbestandighet.

 

  • På grunn av hardheten er de aller fleste messinglegeringer egnet for forarbeiding, for eksempel avsponingsprosesser som fresing og stansing. Faktisk er CW614N angitt som indeks 100 for bearbeiding, siden det er en av de mest formbare legeringene vi kjenner til!

 

  • Messing kjennetegnes særlig av den gyllengule fargen, som skiller seg veldig ut fra kobber- og bronsenyansene. Messing er mye brukt til dekorative formål både innvendig og utvendig, og blir blant annet brukt til lamper, dørhåndtak, fasader og annen dekorasjon.

 

  • Det er stor fleksibilitet i formgiving av messing, da messing kan formes gjennom for eksempel ekstrudering, valsing og smiing, avhengig av den enkelte legeringstypen. På grunn av den gode formbarheten og den høye korrosjonsbestandigheten, brukes messing ofte til rørdeler og annet VVS-tilbehør som krever at materialet kan bearbeides med de nødvendige detaljene innen visse toleranser.

 

  • Messing kan med fordel gjenvinnes, og mye av messingen som leveres inn til resirkulering, kommer fra for eksempel blandebatterier, andre VVS-artikler og diverse dekorasjoner som lysestaker.    Se vårt messingsortiment