Ubehandlet aluminium i historiske byggverk

San Gioacchino-kirken i Rom.
San Gioacchino-kirken Bilde: Wikipedia.

En gang i tiden var aluminium like mye verdt som gull. I en del historiske byggverk, blant annet San Cioacchino-kirken i Roma, Washington-monumentet samt Eros-statuen i London, er det benyttet ubehandlet aluminium. Disse fremstår like flotte og estestiske i dag selv med over 100-års levetid.

Høy korrosjonsbestandighet til tross for vær og vind

San Gioacchino-kirken er ikke bare kjent for sin flotte arkitektur og langtrekkende historie som katolsk monument: kirkens imponerende, åttekantede kuppel er blant annet belagt med ubehandlede aluminiumsplater, som har prydet kirkens øverste del i over 100 år. Kuppelen på San Gioacchino er en av de eldste utendørs bruksområder av ubehandlet aluminium som man kjenner til. Gjennom det 18. århundre har disse aluminiumselementene blitt utsatt for de italienske varme somrene, samt kjølige vintertemperaturer ned på 5°C, men de er i fortsatt god stand.

Aluminiumsplatene som er benyttet i kuppelen, var 1,3 mm tykke da de ble satt opp i 1897. Undersøkelser 50 år senere viste at korrosjonsdybden var under 0,1 mm. San Gioacchinos kuppel er et glimrende eksempel på korrosjonsbestandigheten – også selv om aluminiumet ikke nødvendigvis er anodisert eller overflatebehandlet på annen måte.

Les mer om kirken.

Økt aluminiumsinnhold gir økt korrosjonsbestandighet

Legeringen som er brukt i kuppelen består av 98% aluminium. I et tilsvarende bygg i dag ville man benyttet 99,5% rent aluminium (EN-AW 1050A), eller legeringer tilsatt magnesium (EN-AW 5005 og EN-AW 5754). Dagens renere aluminium, samt tilsetting av magnesium, betyr at man oppnår ennå høyere korrosjonsbestandighet selv om materialet utsettes for skiftende værforhold.

Washington-monumentet.
Washington-monumentet. Bilde: Wikipedia.

Washington-monumentet og statuen av Eros i London

Det er ikke bare i Roma at man finner utendørs byggverk med ubehandlet aluminium som er i meget god stand. Washington-monumentet strekker seg 169 meter opp i luften. Øverst troner en 22,6 cm høy pyramideformet topp i ubehandlet aluminium.

Monumentet sto ferdig i 1884 og den opprinnelige ideen med aluminiumsdelen var at den skulle fungere som en lynavleder. Videre skulle den ha en farge som passet til monumentets øvrige del i stein.

I pyramiden er det inngravert en tekst og ved en inspeksjon 50 år senere var teksten fortsatt lesbar. Undersøkelser av aluminiumet viser at legeringen inneholder ca. 97% aluminium.

På Piccadilly Cirkus i hjertet av London, finner man den berømte statuen av den greske kjærlighetsguden Eros. Statuen ble oppført i 1893 i ubehandlet aluminium. På daværende tidspunkt og mange år fremover var luften i indre London sterkt forurenset. Ved en fullstendig rengjøring av statuen i 1953, fant man ut at aluminumsoverflaten var i like god stand. Det var ikke noen tegn på korrosjon til tross for at statuen hadde vært utsatt for særdeles forurenset luft.

Les mer om Eros-statuen.

Disse tre utendørs konstruksjonene er laget i ubehandlet aluminium og er alle eksempler på den sterke korrosjonsbestandigheten og den generelle holdbarheten til aluminium. Selv om alle byggverkene er oppført på 1800-tallet, står de godt fortsatt den dag i dag og forventes også å stå i mange år fremover.

Eros-statuen.
Eros-statuen. Billede: Wikipedia

Kilder:

Binczewsk, G. (1995). The Point of a Monument: A History of the Aluminum Cap of the Washington Monument. I: JOM, 47 (11) (1995), pp. 20-25.

Tiscali. (2016). Lokaliseret på: http://myweb.tiscali.co.uk/speel/london/eros.htm (15. 06. 2016)

Vargel, C. (2004). Corrosion of aluminium. Elsevier.