Matkontaktmaterialer

Ved bruk av aluminiumlegeringer, kobberlegeringer og stål i næringsmiddelindustrien finnes det regler for hva hver enkelt legering kan inneholde.
Kravene sikrer at materialene ikke avgir stoffer til næringsmidler i mengder som kan være helseskadelige. Hvis det er en helserisiko ved bruk av et bestemt metall eller en legering, kan det ikke godkjennes som matkontaktmateriale.
Er du i tvil kan du henvende deg til Mattilsynet: Produksjon, import og salg av matkontaktmaterialer | Mattilsynet
Aluminium
Følgende aluminiumlegeringer kan brukes i næringsmiddelindustrien.
Matvaregodkjente aluminiumslegeringer | |
EN AW 1050 | EN AW 6005 |
EN AW 3003 | EN AW 6060 |
EN AW 5005 | EN AW 6063 |
EN AW 5083 | EN AW 6082 |
EN AW 5754 |
Maksimalt innhold av grunnstoffer i aluminiumlegeringer
Denne tabellen viser grenseverdiene for ulike grunnstoffer i aluminiumlegeringer til bruk i næringsmiddelindustrien i henhold til EN 602:2007.
Grenseverdiene er oppgitt i % av densiteten.
|
Si |
Fe |
Cu |
Mn |
Mg |
Cr |
Ni |
Zn |
Zr |
Ti |
Annet |
% |
13,5 |
2 |
0,6 |
4 |
11 |
0,35 |
3 |
0,25 |
0,3 |
0,3 |
0,05 |
Kobber- og kobberlegeringer
Som hovedregel er ikke kobber egnet for kontakt med matvarer, da kobber kan gi bismak eller misfarge maten.
Det finnes imidlertid en rekke legeringer (AMPCO) som er testet og godkjent for kontakt med næringsmidler.
Matvaregodkjente AMPCO-legeringer | |
AMPCO 8 | AMPCO M4 |
AMPCO 18 | AMPCOLOY 940 |
AMPCO 22 | AMPCOLOY 944 |
Se mer på AMPCOs hjemmeside: Food Approval Data | AMPCO METAL
Hvis du trenger ytterligere dokumentasjon, er du velkommen til å kontakte oss.
Rustfritt stål
Rustfritt stål er mye brukt i næringsmiddelindustrien, spesielt 1.4301 og 1.4401.
Matvaregodkjente kvaliteter | |
1.4301 / 304 | 1.4401 / 316 |
1.4307 / 304L | 1.4404 / 316L |