Matkontaktmaterialer

Materialer i kontakt med matvarer

Ved bruk av aluminiumlegeringer, kobberlegeringer og stål i næringsmiddelindustrien finnes det regler for hva hver enkelt legering kan inneholde.

Kravene sikrer at materialene ikke avgir stoffer til næringsmidler i mengder som kan være helseskadelige. Hvis det er en helserisiko ved bruk av et bestemt metall eller en legering, kan det ikke godkjennes som matkontaktmateriale.

Er du i tvil kan du henvende deg til Mattilsynet: Produksjon, import og salg av matkontaktmaterialer | Mattilsynet

Aluminium

Følgende aluminiumlegeringer kan brukes i næringsmiddelindustrien.

Last ned samsvarserklæringen her.

Matvaregodkjente aluminiumslegeringer
EN AW 1050 EN AW 6005
EN AW 3003 EN AW 6060
EN AW 5005 EN AW 6063
EN AW 5083 EN AW 6082
EN AW 5754  

 

Maksimalt innhold av grunnstoffer i aluminiumlegeringer

Denne tabellen viser grenseverdiene for ulike grunnstoffer i aluminiumlegeringer til bruk i næringsmiddelindustrien i henhold til EN 602:2007.

Grenseverdiene er oppgitt i % av densiteten.

 

Si

Fe

Cu

Mn

Mg

Cr

Ni

Zn

Zr

Ti

Annet

%

13,5

2

0,6

4

11

0,35

3

0,25

0,3

0,3

0,05
(0,15 i alt)

Kobber- og kobberlegeringer

Som hovedregel er ikke kobber egnet for kontakt med matvarer, da kobber kan gi bismak eller misfarge maten.

Det finnes imidlertid en rekke legeringer (AMPCO) som er testet og godkjent for kontakt med næringsmidler.

Last ned samsvarserklæringen her.

Matvaregodkjente AMPCO-legeringer
AMPCO 8 AMPCO M4
AMPCO 18 AMPCOLOY 940
AMPCO 22 AMPCOLOY 944

 

Se mer på AMPCOs hjemmeside: Food Approval Data | AMPCO METAL

Hvis du trenger ytterligere dokumentasjon, er du velkommen til å kontakte oss.

Rustfritt stål

Rustfritt stål er mye brukt i næringsmiddelindustrien, spesielt 1.4301 og 1.4401.

Last ned samsvarserklæringen her.

Matvaregodkjente kvaliteter
1.4301 / 304 1.4401 / 316
1.4307 / 304L 1.4404 / 316L

 

Se flere sertifikater og erklæringer her:
Sertifikater og erklæringer CE-godkjente materialer REACH RoHS ISO PFAS